As Cor Medical

Un cabinet cu inimă

Informații utile pentru gravide

Sarcina

Sarcina reprezintă o perioadă specială în viața unei femei și este normal să aveți o grămadă de întrebări legate de stilul de viață sau eventuale probleme care pot apărea pe parcursul acestei perioade. Pentru că uneori nu reușim să răspundem la toate aceste întrebări în cursul consultațiilor, ne-am gândit să le selectăm pe cele mai frecvente și să încercăm să vă oferim aici câteva informații utile.

1. Alimentația în sarcină

Deși „a mânca cât pentru doi” în sarcină nu este recomandat, e important ce alegeți să mâncați în această perioadă. În general câștigul ponderal pe parcursul sarcinii trebuie să fie între 11 și 14 kg, iar necesarul zilnic de calorii este între 2100-2500 kcal/zi. Dieta trebuie să fie echilibrată și să conțină fructe și legume, cereale, produse lactate, surse de proteine (carne, ouă) și grăsimi. „Caloriile goale”, cum ar fi cele din dulciuri rafinate, snacksuri, chipsuri, băuturi acidulate, trebuie evitate.

Este bine să limitați la maxim consumul de cofeină (care se găsește nu numai în cafea, ci și în Coca Cola, ciocolată, ceai negru) și să înlăturați complet consumul de alcool.

Fructele de mare reprezintă o sursă bogată de proteine, însă anumite feluri de pește, cum ar fi rechinul, peștele spadă sau macroul ar trebui evitate pentru conținutul crescut de mercur. Somonul gătit și tonul se pot consuma în siguranță, dar este bine să nu depășească două porții pe săptămână.

Din cauza riscului de listerioză, toate lactatele din lapte nepasteurizat trebuie evitate, ca și carnea crudă sau sushi. Ca regulă generală, toate alimentele de origine animală trebuie preparate termic.

Toxoplasmoza este o boală transmisă prin contactul cu excrementele de pisică. Pentru a scădea riscul de contaminare, legumele trebuie spălate bine înainte de a fi consumate. Deși dacă aveți pisică de multă vreme mai probabil că sunteți imunizată împotriva acestei infecții, este bine ca litiera pisicii să fie curățată de o altă persoană cât timp sunteți gravidă.

2. Hidratarea

Hidratarea adecvată este importantă în sarcină, atât pentru creșterea volumului sangvin cât și pentru producerea lichidului amniotic. Expunerea la temperaturi crescute și deshidratarea sunt de evitat.

3. Fumatul

Fumatul în sarcină crește riscul de naștere prematură și greutate mică a copilului la naștere, precum și riscul unor defecte congenitale. De asemenea, sunt mai frecvente cazurile de sindrom de moarte subită a nou-născutului și sugarului la copiii mamelor care fumează atât în cursul sarcinii, cât și după naștere. De aceea este recomandat să renunțați complet la fumat sau să reduceți fumatul pe cât posibil în timpul sarcinii.

4. Produsele cosmetice

Cele mai multe produse cosmetice pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii, cu unele excepții. Cremele anti-îmbătrânire cu retinoizi și produsele anti-acnee care conțin acid salicilic este bine să nu fie utilizate în sarcină, întrucât acești compuși se pot absorbi prin piele și să producă anomalii ale fătului sau complicații ale sarcinii.

Ingredientele așa zis „naturale” nu sunt întotdeauna inofensive pentru gravide. Produsele cosmetice pe bază de soia pot accentua masca gravidică (pigmentarea brună a tenului) din cauza fitoestrogenilor pe care îi conțin.

Deși utilizarea cremelor pentru protecție solară este considerată lipsită de riscuri în sarcină, este bine să nu vă expuneți la soare puternic, să purtați îmbrăcăminte care să vă protejeze de soare și să reaplicați cremele de protecție solară la intervale de cel mult două ore.

Cremele depilatoare pot fi folosite, ținând cont de faptul că unele gravide au pielea mai sensibilă și pot dezvolta iritații care nu apăreau în afara sarcinii. De asemenea, riscul de alergii este ceva mai mare.

Cu toate că cercetările efectuate până în prezent, deși limitate, nu au evidențiat riscuri legate de vopsirea părului în sarcină, este de dorit amânarea acestei operațiuni până după 12 săptămâni de sarcină. Dacă nu este posibil sau vă vopsiți singură părul, este bine să purtați mănuși, să lăsați vopseaua să acționeze timpul minim pentru a fi eficientă, să vă aflați într-o încăpere bine ventilată și să clătiți bine scalpul după aplicare.

De asemenea, vopsirea unghiilor este bine să fie făcută cel mult o dată pe săptămână, din cauza conținutului de formaldehidă și toluen din majoritatea produselor folosite. Riscurile sunt reduse prin ventilarea adecvată a încăperii în care vă aflați și prin uscarea unghiilor cu brațele depărtate de corp și nu prin suflare.

Cel mai bun mijloc de a preveni apariția vergeturilor este să nu se depășească un câștig ponderal de 11-16 kg în timpul sarcinii. Nu există dovezi că produsele cosmetice (creme hidratante, creme anti-vergeturi sau uleiuri) previn apariția vergeturilor sau le fac să dispară odată ce s-au format.

5. Exercițiul fizic

Exercițiile fizice sunt în general recomandate la gravidele sănătoase și aduc multe beneficii în sarcină, cum ar fi pregătirea unor grupe de mușchi importanți în timpul nașterii, îmbunătățirea circulației sângelui și ameliorarea disconfortului cauzat de durerile lombare sau crampele musculare. Dacă ați făcut sport și înainte de sarcină, puteți continua, ținând cont de faptul că va trebui să adaptați intensitatea și tipul exercițiilor la noua dumneavoastră stare. Dacă nu ați făcut sport înainte, puteți începe cu exerciții de intensitate gradată. Efectuarea exercițiilor sub supravegherea unui trainer sau kinetoterapeut specializat pe exerciții fizice la gravide este o idee foarte bună. Plimbările și înotul sunt recomandate la gravidele fără probleme în sarcină, în timp ce sporturile cu risc de traumă abdominală (ciclism, ski, tenis) sunt de evitat. Scuba diving-ul, sauna și băile fierbinți sunt contraindicate pe toată perioada sarcinii. Nu uitați ca în timpul exercițiilor fizice să vă hidratați corespunzător.

6. Călătoriile

Gravidele fără probleme în sarcină pot călători până la 36 de săptămâni, cu condiția respectării anumitor condiții. Indiferent de mijlocul de transport, este recomandat ca la intervale de maxim două ore să faceți câțiva pași și să vă „întindeți” (stretching), pentru a evita problemele circulatorii cum ar fi tromboza venoasă la nivelul membrelor inferioare. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pe toată durata sarcinii. Cea mai bună perioadă pentru a călători este în trimestrul II de sarcină, întrucât majoritatea complicațiilor apar în trimestrele I și III. Dacă faceți călătorii lungi cu mașina, încercați să le fragmentați în etape cât mai scurte pe parcursul unei zile, astfel încât să evitați oboseala. Ca întotdeauna, nu uitați să vă hidratați adecvat. În cazul călătoriilor cu avionul, informați-vă din timp dacă compania aeriană are cerințe speciale pentru femeile gravide, pentru a vă putea pregăti documentele medicale necesare. Este bine să aveți o asigurare medicală de călătorie, pentru a avea acces la servicii medicale dacă este necesar.

7. Activitatea sexuală

Activitatea sexuală este permisă la gravidele sănătoase. După contactul sexual nu este neobișnuită apariția spotting-ului vaginal (secreții de culoare maronie sau roz deschis, în cantitate redusă). Dacă acest lucru se întâmplă, evitați contactul sexual și activitatea fizică intensă în următoarele 48 de ore și urmăriți cantitatea și aspectul secrețiilor. Sângerările vaginale cu sânge roșu, asemănător ca aspect cu sângele menstrual, sau orice secreție vaginală sangvinolentă care nu se oprește în câteva ore sau este însoțită de dureri abdominale trebuie raportată urgent medicului.

8. Medicamentele și sarcina

Preparatele care conțin între 0,4-1 mg/zi de acid folic sunt recomandate la nivel internațional în primele 12 săptămâni de sarcină, întrucât s-a demonstrat că reduc semnificativ riscul anomaliilor congenitale. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a vă administra multivitamine de sarcină.

Administrarea următoarelor medicamente este permisă în sarcină, în caz de necesitate:

  • Paracetamol de 500 mg (tablete care conțin doar paracetamol, nu combinații) pentru febră sau durere;
  • siropuri de tuse din plante (Plantusin);
  • antiacide (Rennie, Maalox, Gaviscon); Ranitidină la nevoie;
  • picături pentru nas numai cu apă de mare sau preparate din plante de genul Pinosol;
  • pastile pentru gât de genul Propolis cu Vitamina C, Strepsils fără antiinflamator;
  • antialergice – Claritine (loratadină);
  • creme și supozitoare pentru hemoroizi (Hemorzon, Procto-Glyvenol);
  • supozitoare cu glicerină sau plicuri Casen Fibra pentru constipație;
  • există antibiotice care se pot administra în sarcină (Ampicilină, Amoxicilină, Augmentin), însă administrarea se face doar la recomandarea medicului;
  • tratamentele stomatologice sunt permise și chiar recomandate în sarcină, iar anestezia locală este lipsită de riscuri suplimentare în timpul sarcinii;
  • vaccinarea în timpul sarcinii – există vaccinuri care sunt permise sau chiar recomandate în cursul sarcinii; vaccinurile sunt importante pentru că protejează atât gravida, cât și copilul în primele luni după naștere; discutați cu medicul de familie sau cu medicul obstetrician despre oportunitatea vaccinării în sarcină.

9. Semnale de alarmă

Adresați-vă de urgență medicului dacă avețI:

  • sângerare vaginală cu sânge roșu sau orice sângerare vaginală persistentă;
  • pierdere vaginală de lichid clar;
  • dureri pelvine persistente sau contracții uterine dureroase;
  • dureri de cap intense sau persistente, mai ales dacă sunt însoțite de tulburări de vedere sau amețeli.